Stichting Torenmuziek Moordrecht

Aanstaande concerten

11 juni, 2024

Stichting Torenmuziek Moordrecht heeft de plannen paraat voor het aanstaande carillon seizoen. We zullen Moordrecht weer verblijden met een reeks concerten op één van de grootste instrumenten die er bestaan: Het Carillon. Hieronder een overzichtje. Een overzicht in tabelvorm is beschikbaar onder het kopje ‘Activiteiten’

Zaterdag 15 juni heet de gemeente Zuidplas nieuwe inwoners welkom middels een bustour door de (nu nog) vier dorpen van Zuidplas. Zij worden in Moodrecht welkom geheten met een concert van Midori Conneman-Maeno.

Zaterdag 22 juni verwelkomen wij gastbeiaardier André Kukolja op ons carillon.

Zaterdag 20 juli toont Richard de Waardt zijn talenten en tovert het carillon om tot jukebox. Jukebox? Ja, je leest het goed. Kies een nummer uit de lijst en de kerktoren speelt voor u. Nieuwsgierige kinderen mogen wellicht nog even om een hoekje kijken in de toren.

Zaterdag 24 augustus staan er diverse activiteiten op het programma in Moordrecht die wij muzikaal willen ondersteunen. Invulling volgt nog.

Zaterdag 14 september is het open monumenten dag. Wij overleggen met de historische vereniging Moordrecht of zij ons willen ondersteunen om de kerktoren open te stellen voor publiek. Er zal dan ook gespeeld worden.

Ergens in oktober willen wij het seizoen afsluiten met een slotconcert. Invulling volgt nog.

Slotconcert Mediterraans Moordrecht 2023

1 september, 2023

Op 26 augustus 2023 hadden we niet één, maar twee concerten in de planning! Twee concerten met een totaal verschillende insteek. Eind van de ochtend mochten we Frank Steijns op het carillon en Jitse Zonneveld op elektrische gitaar verwelkomen vanuit Limburg en dat ging er lekker ruig aan toe. In de avond hebben we kunnen genieten van zwoele Mediterraanse zomerklanken van Boudewijn Zwart op keyboard, Midori Conneman op het carillon en Gerard Spijkerman op de klarinet.

Frank en Jitse begonnen rustig met mediterraanse nummers, maar gingen daarna over naar het stevigere werk. Het lijkt schier onmogelijk om metal/hardrock te combineren met een carillon, maar Frank en Jitse hebben een aantal klassieke rocknummers geschikt gemaakt voor een samenspel tussen carillon en elektrische gitaar. Een leuk feitje is dat ieder carillon uniek is en ze elk nummer dus moeten ’transponeren’ om het goed te laten klinken. Zo ook voor ons carillon in Moordrecht. Hieronder een filmpje vanuit het perspectief van de beiaardier en een filmpje vanuit de gitarist. ps: U kunt alle video’s maximaliseren.

 

Tegen alle verwachtingen van buienradar konden we genieten van een zonnige avond, passend bij de afsluiting van Mediterraans Moordrecht. Gerard, Boudewijn en Midori zorgden voor een volle avond met dromerige muziek.

In onderstaande video is goed te horen hoe de drie artiesten met totaal verschillende instrumenten elkaar aanvullen en ook is mooi te horen hoe ze het volumebereik volledig uitnutten.

Extra bonus informatie: Onderstaande is normaal voor niemand te zien, maar hier zien we het carillon van dichtbij in actie. Het carillon bevind zich aan de Hollandse IJssel zijde van de kerktoren (rechts op de video) en direct daarnaast bevind zich het hokje met het stokkenklavier (links op de video, niet in beeld).

Concerten begin 2023

16 augustus, 2023

Op 1 juli speelden Midori Conneman-Maeno en Boudewijn Zwart gezamenlijk het openingsconcert van Mediterraans Moordrecht. Boudewijn beneden op de piano en Midori op het carillon, maar voor het publiek goed zichtbaar middels TV en videoverbinding.

Boudewijn en Midori hebben ons meegenomen naar de Middelandse Zee met een uitgebreid repertoire aan klanken. Tussendoor heeft Boudewijn ons ook van alles bijgebracht over het hoe én het waarom van Carillons in klokketorens. Carillons hadden van origine het doel om mensen te attenderen dat de tijd kenbaar wordt gemaakt middels de uurslagen. Een bekende melodie die hiervoor werd gebruikt was de ‘Westminster Chimes’ van het parlementsgebouw in Westminster:

Door de eeuwen heen zijn rijke steden met elkaar gaan wedijveren om steeds prestigieuzere carillons te realiseren, waarvan een flink aantal vandaag de dag nog in gebruik is.

Nog een leuk weetje: het geluid van de piano wordt versterkt door luidsprekers boven in de toren, naast het carillon zelf. Als we de luidsprekers beneden neer zouden zetten zou er door de hoogte van de toren een hoorbare vertraging optreden tussen de twee instrumenten!

 

Op zaterdagmiddag 12 agustus was de beurt aan Richard de Waardt om zijn kunsten op het carillon ten gehore te brengen. Richard is de beiaardier van het Stadhuis en de Laurenskerk in Rotterdam. Deze beiaardier weet alles uit het carillon te halen; Van Bach tot Coldplay, van Duncan Laurence tot Andre Hazes en van Sela tot Ramses Shaffy. Het leuke was ook dat het publiek nummers mocht kiezen; Richard heeft op deze wijze het carillon getransformeerd tot een heuse Jukebox! Het publiek mocht een lied uit de lijst kiezen en het betreffende nummer ophouden richting de luidgaten in de klokketoren om hun lied te ‘selecteren’.

Voor dit seizoen hebben we in ieder geval nog het slotconcert van Mediterraans Moordrecht in de planning op 26 augustus, met artiesten zowel in de middag als op de avond. Komt allen!

Aanstaande concerten

10 mei, 2023

Er zijn weer volop plannen gemaakt voor het carillon deze zomer. Een overzicht van de geplande concerten in 2023 is te vinden onder het kopje ‘Activiteiten’. Hou die ook in de gaten voor tussentijdse extra concerten en tijden. Hieronder een greep uit wat er te verwachten valt:

Zaterdag 1 juli gaat Mediterraans Moordrecht van start met een avondconcert door Boudewijn Zwart, en Boudewijn zou zomaar eens een gast artiest mee kunnen nemen. Hopelijk hebben we er Mediterraans weer bij!

Zaterdag 12 augustus komt Richard de Waardt het carillon met zijn brede repertoire omtoveren tot een ware jukebox. Bezoekers kunnen vanaf straatniveau nummers aanvragen door bordjes omhoog te houden voor Richard die boven in de toren aan het stokkenklavier zit.

Zaterdag 26 augustus komen in de middag beiaardier Frank Steijns en gitarist Jitse Zonneveld uit het verre Limburg om Mediterraans Moordrecht af te sluiten met een slotconcert. Dit duo is vooral bekend door hun fantastische cover van ‘Ace of Spades’ van Mötorhead op het carillon in Weert. Frank is naast beiaardier ook violist in het orkest van André Rieu. Dat ze nog veel meer kunnen zullen ze in Moordrecht komen bewijzen dus komt dat zien!
In de avond zullen Boudewijn Zwart en Midori Conneman-Maeno zorgen voor een sprookjesachtig zomeravondconcert.

Gemeente Zuidplas Cultuurprijs

17 maart, 2023

De organisatoren van Mediterraans Moordrecht hebben de gemeente Zuidplas cultuurprijs 2022 gewonnen voor hun inzet om Moordrecht met een breed scala aan acitviteiten en decoraties in Meditarraanse sferen te laten vertoeven. Onderdeel van deze prijs was een cheque die zij uit mogen geven aan een cultureel doel binnen de gemeente. Wij waren blij verrast om te horen dat de organisatoren van Mediterraans Moordrecht de Stichting Torenmuziek Moordrecht hebben uitgekozen als cultureel doel. Bij een reguliere vergadering van de stichting kwamen de organisatoren de cheque persoonlijk overhandigen.

Wij willen de organisatie van Mediterraans Moordrecht en ook de Stichting Cultureel Netwerk Zuidplas hartelijk bedanken en zullen de cheque gebruiken om een mooie activiteit in 2023 neer te zetten.

Concerten 2022

12 maart, 2023

In 2022 is het carillon weer regelmatig te horen over de Moordrechtse daken. Onze ‘huis-beiaardier’ Midori Conneman neemt regelmatig plaats achter het stokkenklavier en ook voormalig Beiaardier Maarten Siebel zet vanuit Berlijn regelmatig het carillon aan het werk met nieuwe klanken via de carilloncomputer. Daarnaast vonden de volgende geplande evenementen plaats:

Woensdag 27 april speelde Midori Conneman op Koningsdag voorafgaand aan de aubade.

Zaterdag 18 juni speelde Midori Conneman tijdens de Moordrechtse braderie.

Zaterdag 20 augustus sloot Boudewijn Zwart, een van Nederlands bekendste beiaardiers (tevens pianist), samen met onze eigen beiaardier, Midori Connenan, de eerste evenementzaterdag tijdens Mediterraans Moordrecht op bijzondere wijze af. Met Boudewijn op straatniveau achter de piano en Midori hoog in de toren achter het carillon, speelden de twee samen mediterraanse muziek. De dromerige klanken klonken door de straten en over de daken van Moordrecht.

zaterdag 3 september speelden Boudewijn Zwart (piano), Wim Ruitenbeek (carillon) en Hans Broekhuijzen (saxofoon) samen het slotakkoord van Mediterraans Moordrecht 2022. Het uur durende concert, waarbij de drie muzikanten (letterlijk) op verschillende hoogtes speelden, werd – hoe passend ook – afgesloten met het melancholische ‘Hijo de la luna’ (‘Zoon van de maan’) van de Spaanse band Mecano.

zaterdag 10 september speelde Midori tijdens open monumentendag samen met Harmonie ‘Kunst Na De Arbeid’

vrijdag 14 oktober hebben zo’n 75 bezoekers kunnen genieten van prachtige muziek in de Dorpskerk. Boudewijn Zwart bracht niet alleen mooie instrumenten mee (zijn kistorgel en kamerbeiaard), maar hij liet zich ook vergezellen door organist Gerben Budding, hoboïst Theo-Hans Kuijvenhoven en celliste Judith Groen. De passie voor muziek en voor de bijzondere instrumenten spatte er vanaf tijdens deze leuke en fraaie muziekavond.

Woensdag 26 oktober speelde het carillon samen met het kerkorgel. Kees, de vaste organist uit Moordrecht bespeelde het orgel samen met een gast organist en Midori speelde op het carillon. Hieronder een impressie van het orgelspel.

 

Aanstaande concerten

18 augustus, 2022

De geplande concerten en andere activiteiten van de stichting zijn terug te vinden in de tabel onder het kopje ‘Activiteiten’. De concerten voor 2022 zijn nu bijgewerkt met de meest recente informatie, te beginnen met onderstaand concert op 20 augustus. Komt allen!

Méditerannée, Jukebox en Concert

19 september, 2021

In augustus heeft het carillon meegeholpen om Moordrecht in Mediterrane sferen te laten vertoeven.

Op 11 september was het open monumentendag en was de toren en het carillon opengesteld voor publiek. Bezoekers mochten de toren beklimmen en de dappersten onder ons konden ook genieten van het uitzicht vanaf de torenkrans. Uiteraard werd het carillon op deze monumentendag ook bespeeld! Beiaardier Richard de Waardt liet bezoekende kinderen op het carillon spelen en voorzag daarnaast in een heuse jukebox. Bij de ingang van de toren mochten bezoekers hun favoriete nummer opzoeken in een lijst van wel 100 beschikbare nummers. Ze konden bordjes met dit nummer omhoog houden zodat Richard door de galmgaten heen het nummer zag en het nummer opzocht in een indrukwekkende stapel bladmuziek. Klik onderstaande lijstjes voor een grote versie.

jukebox nrs 55 tot 100 jukebox nrs 1 tot 54

Kinderen aan de slag op het carillon onder begeleiding van Richard:

Op 18 september verzorgden de beiaardiers Midori Conneman-Maeno en Boudewijn Zwart een concert; Midori op het carillon en Boudewijn op piano bij de ingang. Beiden staan via microfoon/headset in verbinding om samenspel mogelijk te maken. Zie onderstaande video voor een sfeerimpressie:

Hieronder brengen zij gezamenlijk Louis Armstrong’s “Wonderfull World” ten gehore.

Maart 2021, Golden Earring tribute

16 maart, 2021

Zoals bekend is er plots een verdrietig einde gekomen aan de legendarische Nederlandse rockband Golden Earring omdat George Kooymans door de spierziekte ALS niet meer kan optreden. Een groots en spectaculair afscheidsconcert dat hen graag was gegund, zit er niet meer in.

Vandaar dat vanuit de trouwe “fanbase” een initiatief is gestart om nummers van de Golden Earring door heel Nederland te vertolken op diverse carillons, zo ook op ons carillon. In Moordrecht is het nummer “That Day” gespeeld, een opname is hieronder te beluisteren.

Concerten 2020

16 maart, 2021

In 2020 speelde Richard de Waardt op 25 juli verzoeknummers die je kon aanvragen bij zijn jukebox op het Kerkplein.

Midori Conneman speelde zaterdag 29 augustus samen met Boudewijn Zwart op keyboard.

Als afsluiting was er op zaterdag 12 september 2020 het Beiaard-PLUS concert door Wim Ruitenbeek (beiaard); Rudolf Weges (trompet); Boudewijn Zwart (piano)