Stichting Torenmuziek Moordrecht

Aanstaande concerten

10 mei, 2023

Er zijn weer volop plannen gemaakt voor het carillon deze zomer. Een overzicht van de geplande concerten in 2023 is te vinden onder het kopje ‘Activiteiten’. Hou die ook in de gaten voor tussentijdse extra concerten en tijden. Hieronder een greep uit wat er te verwachten valt:

Zaterdag 1 juli gaat Mediterraans Moordrecht van start met een avondconcert door Boudewijn Zwart, en Boudewijn zou zomaar eens een gast artiest mee kunnen nemen. Hopelijk hebben we er Mediterraans weer bij!

Zaterdag 12 augustus komt Richard de Waardt het carillon met zijn brede repertoire omtoveren tot een ware jukebox. Bezoekers kunnen vanaf straatniveau nummers aanvragen door bordjes omhoog te houden voor Richard die boven in de toren aan het stokkenklavier zit.

Zaterdag 26 augustus komen beiaardier Frank Steijns en gitarist Jitse Zonneveld uit het verre Limburg om Mediterraans Moordrecht af te sluiten met een slotconcert. Dit duo is vooral bekend door hun fantastische cover van ‘Ace of Spades’ van Mötorhead op het carillon in Weert. Dat ze nog veel meer kunnen zullen ze in Moordrecht komen bewijzen dus komt dat zien!

Gemeente Zuidplas Cultuurprijs

17 maart, 2023

De organisatoren van Mediterraans Moordrecht hebben de gemeente Zuidplas cultuurprijs 2022 gewonnen voor hun inzet om Moordrecht met een breed scala aan acitviteiten en decoraties in Meditarraanse sferen te laten vertoeven. Onderdeel van deze prijs was een cheque die zij uit mogen geven aan een cultureel doel binnen de gemeente. Wij waren blij verrast om te horen dat de organisatoren van Mediterraans Moordrecht de Stichting Torenmuziek Moordrecht hebben uitgekozen als cultureel doel. Bij een reguliere vergadering van de stichting kwamen de organisatoren de cheque persoonlijk overhandigen.

Wij willen de organisatie van Mediterraans Moordrecht en ook de Stichting Cultureel Netwerk Zuidplas hartelijk bedanken en zullen de cheque gebruiken om een mooie activiteit in 2023 neer te zetten.

Concerten 2022

12 maart, 2023

In 2022 is het carillon weer regelmatig te horen over de Moordrechtse daken. Onze ‘huis-beiaardier’ Midori Conneman neemt regelmatig plaats achter het stokkenklavier en ook voormalig Beiaardier Maarten Siebel zet vanuit Berlijn regelmatig het carillon aan het werk met nieuwe klanken via de carilloncomputer. Daarnaast vonden de volgende geplande evenementen plaats:

Woensdag 27 april speelde Midori Conneman op Koningsdag voorafgaand aan de aubade.

Zaterdag 18 juni speelde Midori Conneman tijdens de Moordrechtse braderie.

Zaterdag 20 augustus sloot Boudewijn Zwart, een van Nederlands bekendste beiaardiers (tevens pianist), samen met onze eigen beiaardier, Midori Connenan, de eerste evenementzaterdag tijdens Mediterraans Moordrecht op bijzondere wijze af. Met Boudewijn op straatniveau achter de piano en Midori hoog in de toren achter het carillon, speelden de twee samen mediterraanse muziek. De dromerige klanken klonken door de straten en over de daken van Moordrecht.

zaterdag 3 september speelden Boudewijn Zwart (piano), Wim Ruitenbeek (carillon) en Hans Broekhuijzen (saxofoon) samen het slotakkoord van Mediterraans Moordrecht 2022. Het uur durende concert, waarbij de drie muzikanten (letterlijk) op verschillende hoogtes speelden, werd – hoe passend ook – afgesloten met het melancholische ‘Hijo de la luna’ (‘Zoon van de maan’) van de Spaanse band Mecano.

zaterdag 10 september speelde Midori tijdens open monumentendag samen met Harmonie ‘Kunst Na De Arbeid’

vrijdag 14 oktober hebben zo’n 75 bezoekers kunnen genieten van prachtige muziek in de Dorpskerk. Boudewijn Zwart bracht niet alleen mooie instrumenten mee (zijn kistorgel en kamerbeiaard), maar hij liet zich ook vergezellen door organist Gerben Budding, hoboïst Theo-Hans Kuijvenhoven en celliste Judith Groen. De passie voor muziek en voor de bijzondere instrumenten spatte er vanaf tijdens deze leuke en fraaie muziekavond.

Woensdag 26 oktober speelde het carillon samen met het kerkorgel. Kees, de vaste organist uit Moordrecht bespeelde het orgel samen met een gast organist en Midori speelde op het carillon. Hieronder een impressie van het orgelspel.

 

Aanstaande concerten

18 augustus, 2022

De geplande concerten en andere activiteiten van de stichting zijn terug te vinden in de tabel onder het kopje ‘Activiteiten’. De concerten voor 2022 zijn nu bijgewerkt met de meest recente informatie, te beginnen met onderstaand concert op 20 augustus. Komt allen!

Méditerannée, Jukebox en Concert

19 september, 2021

In augustus heeft het carillon meegeholpen om Moordrecht in Mediterrane sferen te laten vertoeven.

Op 11 september was het open monumentendag en was de toren en het carillon opengesteld voor publiek. Bezoekers mochten de toren beklimmen en de dappersten onder ons konden ook genieten van het uitzicht vanaf de torenkrans. Uiteraard werd het carillon op deze monumentendag ook bespeeld! Beiaardier Richard de Waardt liet bezoekende kinderen op het carillon spelen en voorzag daarnaast in een heuse jukebox. Bij de ingang van de toren mochten bezoekers hun favoriete nummer opzoeken in een lijst van wel 100 beschikbare nummers. Ze konden bordjes met dit nummer omhoog houden zodat Richard door de galmgaten heen het nummer zag en het nummer opzocht in een indrukwekkende stapel bladmuziek. Klik onderstaande lijstjes voor een grote versie.

jukebox nrs 55 tot 100 jukebox nrs 1 tot 54

Kinderen aan de slag op het carillon onder begeleiding van Richard:

Op 18 september verzorgden de beiaardiers Midori Conneman-Maeno en Boudewijn Zwart een concert; Midori op het carillon en Boudewijn op piano bij de ingang. Beiden staan via microfoon/headset in verbinding om samenspel mogelijk te maken. Zie onderstaande video voor een sfeerimpressie:

Hieronder brengen zij gezamenlijk Louis Armstrong’s “Wonderfull World” ten gehore.

Maart 2021, Golden Earring tribute

16 maart, 2021

Zoals bekend is er plots een verdrietig einde gekomen aan de legendarische Nederlandse rockband Golden Earring omdat George Kooymans door de spierziekte ALS niet meer kan optreden. Een groots en spectaculair afscheidsconcert dat hen graag was gegund, zit er niet meer in.

Vandaar dat vanuit de trouwe “fanbase” een initiatief is gestart om nummers van de Golden Earring door heel Nederland te vertolken op diverse carillons, zo ook op ons carillon. In Moordrecht is het nummer “That Day” gespeeld, een opname is hieronder te beluisteren.

Concerten 2020

16 maart, 2021

In 2020 speelde Richard de Waardt op 25 juli verzoeknummers die je kon aanvragen bij zijn jukebox op het Kerkplein.

Midori Conneman speelde zaterdag 29 augustus samen met Boudewijn Zwart op keyboard.

Als afsluiting was er op zaterdag 12 september 2020 het Beiaard-PLUS concert door Wim Ruitenbeek (beiaard); Rudolf Weges (trompet); Boudewijn Zwart (piano)

 

2019, heropening van de herstelde toren

15 maart, 2021

In januari 2019 hebben we ons als Stichting met een korte pitch voorgesteld aan de gemeenteraad.

In deze powerpoint presentatie hebben we een bondig overzicht gegeven van de activiteiten van de Stichting.

In september is de torenspits op de open monumentendag feestelijk heropend door wethouder Jan Verbeek. Onze aankondiging is terug te lezen in de flyer die destijds is verspreid. Het AD Groene Hart kondigde het evenement aan en Hart van Holland schreef een mooi verslag van deze feestelijke opening. (Zie onderstaand, aanklikbaar)

 

Als afsluiting van de concertreeks trad Boudewijn Zwart 26 oktober 2019 op in de Dorpskerk met dit keer Gerard en Johanneke de Wit. (zie de Poster van dit concert)

2018, windhaan op stap

15 maart, 2021

In 2018 stond de kerktoren in de steigers, nadat in januari de haan van de toren was gewaaid.

Afbeelding van de afgewaaide windhaan

We hadden de hoop dat we in september 2018 de opening feestelijk konden omlijsten, maar omdat er meer restauratie nog was, duurde dat een jaar langer.

Er zijn daardoor uiteindelijk in 2018 drie concerten geweest:

  • 24 juni 2018: Chardy van Riel speelde als Gastbeiaardier
  • 7 sept 2018: Samenspel van Maarten op het carillon en de KVT Harmonie tijdens de Braderie
  • 15 sept 2018 werd de concertreeks afgesloten door Campana Concort met een concert in de Dorpskerk. Het ensemble bestond uit Boudewijn Zwart (kamerbeiaard), Vladimir Skliarenko (hobo), Elena Lelchuck (piano). Zij brachten een wervelend programma met toegankelijke muziek, waarin toegankelijke klassieke muziek de boventoon voert.

Concerten 2017

24 oktober, 2020

2017 was een druk jaar voor het carillon met concertreeksen in uiteenlopende vormen. Het carillon speelde samen met keyboard, begeleidde een zangeres, speelde samen met Harmonie ‘Kunst na den Arbeid’ en maakt onderdeel uit van het ensemble ‘Campana Consort’. Daarnaast vonden ook vele soloconcerten plaats. Lees alles na in het programmaboekje 2017.

Poster 2017